AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 364
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

DEFICIT VAKCINA PROTIV ŽUTE GROZNICE U CRNOJ GORI

25/03/2017

Kao što većina kolega zna, više nije na snazi zakon tj potreba o revakcinaciji protiv žute groznice poslije perioda od 10 godina. Međutim to ne oslobađa od obaveze za prvom vakcinacijom protiv te bolesti, koja po novoj uredbi važi doživotno.

Poslednjih dana Unija je dobila informacije o manjku vakcina protiv žute groznice, koju su dužni primiti svi oni koji po prvi put idu na brod. Krizna grupa osim novih kadeta, i asistenata su i sva ostala zvanja posade koja žele ostvariti ukrcaj, kao i putnici koji se žele uputiti ka oblastima sa povećanim rizikom.

Unija je obavila razgovor sa domovima zdravlja Kotor, Bar, Herceg Novi, Podgorica, i na žalost nisu bili u stanju da dobiju pozitivan odgovor o sledećoj isporuci a poslijednja je bila u decembru 2016 godine.

Obavještavaju se svi zainteresovani za ovu problematiku, da je trenutno riješenje pronađeno tek u Beogradu u Institutu za javno zdravlje Srbije.

Adresa pomenute ustanove je: Dr. Subotića br. 5. Vakcinacija se vrši radnim danima od 08-13 i trenutna cijena je 4360 dinara.

Procedura za vakcinaciju je da se pozove dan ili dva ranije na broj +381 11 268 4566 i da se odgovori na par pitanja, kako bi se zakazala vakcinacija.

Takodje po poslijednjim informacijama vakcina protiv žute groznice može se primiti i u Dubrovniku na Lapadu u zavodu za Javno Zdravstvo gdje ista košta 45eura a kontakt telefon je +385 20 341 061 Dr. Saric.

Ovom ažurnošću Unija Pomoraca Crne Gore pokazuje predanost u pronalaženju odgovora i predlaganju rješenja problema nametnutih svim našim pomorcima.