AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 352
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Održan sastanak u Ministarstvu Zdravlja

20/10/2018

Dana 04.10.2018 članovi našeg udruženja prisustvovali su sastanku u Ministarstvu Zdravlja. Osim predstavnika Ministarstva Zdravlja, sastanku su prisustvovali i Načelnik Direktorata za Pomorstvo, predstavnik Udruženja Kapetana Crne Gore i predstavnik MBA iz Podgorice. Na sastanku je bilo riječi o slijedećim temama:
-    Neadekvatnim formama Žutih Knjižica koje se izdaju u Crnoj Gori a koje se po međunarodnim pravilima smatraju zastarjelim nakon posljednjih promjena 2015 godine.
-    Upitnost kvaliteta ljekarskih pregleda pomoraca u određenim akreditovanim ustanovama. Uprkos standardizovanim propisima vezanih za ljekarske preglede pomoraca, činjenica je da oni nisu primjenjivani u svim JZU na jedinstven način. Postavilo se pitanje što zapravo pomorci dobijaju za novac koji uplate na ime ljekarskog pregleda. Iznešeni su utisci da ljekarski pregled treba biti obavljen po osnovama medicinske etike odnosno da doktor kroz prikupljene nalaze treba sugerisati pomorcu određene promijene u njegovim životnim navikama sa ciljem poboljšanja ukupnog zdravstvenog stanja.  Iz nedavnog slučaja našeg kolege, vidjeli smo da površan ljekarski pregled može rezultirati fatalanim posljedicama uslijed života i rada u otežanim uslovima.  
-    Mogućnost obavljanja ljekarskih pregleda po industrijskim standardima. Naime, određene kompanije zahtjevaju detaljnije ljekarske preglede obzirom na zahtjevnost i vrstu broda na koju pomorac treba da se ukrca. Obzirom da naše Javne Zdravstvene Ustanove za sada nisu spremne da ispune takve zahtjeve, crnogorski pomorci su prinuđeni da preglede obavljaju u inostranstvu što iziskuje dodatno vrijeme i troškove. Predloženo je da se iznađe način modularnog ljekarskog pregleda prilikom kojeg bi pomorac mogao po svom nahođenju birati i dodatne specijalističke preglede a u skladu za određenim zahtjevima pomorskih kompanija.
-    Zbog nepovjerenja u kvalitet usluga Javnih Zdravstvenih Ustanova vezano za izdavanje ljekarskih uvjerenja pomorcima, određene kompanije preporučuju ljekara u Crnoj Gori po svom ličnom izboru. Ti doktori uglavnom nisu specijalizovani iz oblasti medicine rada pa samim tim nisu u skladu sa propisima. Ovakva praksa usložnjava proces dobijanja ljekarskih uvjerenja te značajno povećava troškove pomorcima. To sve govori u prilog tome da državne institucije ne posvećuju dovoljno pažnje ovoj problematici koja zbog međunarodnih propisa postaje sve značajnija za nas pomorce.


Od strane predstavnika Ministarstva Zdravlja dobili smo uvjerenja da će se pozabaviti iznesnom problematikom te ostavili prostora za daljnju komunikaciju.