AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 364
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

POSJETA SREDNJOJ POMORSKOJ ŠKOLI KOTOR

25/03/2017

Obavještavamo poštovane članove da je Unija Pomoraca C.G. u sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti posjetila Srednju Pomorsku školu Kotor.

Primljeni od strane Direktora Gospodina Veljka Botice, predstavnici Unije su bili u mogućnosti da vide novo okruženje u kojima naše buduće kolege dolaze do znanja, kao i da saslušaju ambiciozne ideje i projekte koje bi u skorijoj budućnosti učenicima ove ustanove pružilo nove i bolje uslove za rad i sticanje znanja.

Takođe, Direktor Botica je iskoristio priliku da našim predstavnicima ponosno pokaže nagradu Oktoih, koju je ta obrazovna ustanova osvojila. Imao je dovoljno strpljenja i vremena da zajedničkim obilaskom naše predstavnike uputi i na rad Training centra škole, kao i simulatora namjenjenih nautičarima sa 8 zasebnih jedinica koji se koriste u njemu. Takođe, prostorije gdje učenici mašinskog smjera obavljaju praktičnu nastavu su bile dio rute kao npr postrojenje parnog kotla i sl.

Direktoru je prezentovana volja naše Unije da u nekom doglednom periodu, kada se stvore uslovi za to u školskom programu, naši članovi gostuju u školi, i učenicima završnih razreda Pomorske škole održe ‘Kontakt čas’.

Taj ‘čas’ ima za cilj otvoren razgovor učenika sa osobom koja se aktivno bavi poslom, tj aktivnim pomorcem. Teme koje će se na tom času voditi su od osnovnih smjernica o životu i suživotu na brodu, šta očekivati, kako se psihički i fizički pripremiti da bi se lakše prilagodio taj prvi posao, i prvo duže odvajanje od porodice.

Ideja je da se po principu pitanja-odgovori učenici bolje upoznaju, tj da postave pitanja za koja se ne osjećaju dovoljno slobodnim da postave svome predmetnom nastavniku/ci.

Takođe, uz nekoliko primjera sa broda, pomorci, članovi Unije, će pokušati da opišu najčešće greške i zablude sa kojima kadeti i asistenti najčešće polaze na brod.

U razgovoru se provukla još jedna zanimljiva zamisao. Da se na tom gostovanju učenicima ‘maturantima’ podjele pred pristupnice za naše udruženje, sa kojima će postati članovi naše unije u svojstvu posmatrača.

Na taj način osim stvaranja ideje o pripadnosti u nečem značajnom, učenici završnih razreda će steći mogućnost uvida u aktivnosti, akcije bilo pomorskog ili humanitarnog karaktera, kao i pristup najnovijim informacijama iz svjeta pomorstva koji se objavljuju članovima. Uz nadu da će ova akcija kontakt časa, u godinama koje slijede, dobiti tradicionalni karakter, Direktoru Botici je ponuđena bilo kakva potrebna pomoć, u sferama gdje Unija može reagovati.

Isto tako je ponuđena saradnja i međusobna podrška u svim poljima gdje Unija i Srednja pomorska škola mogu dejstvovati za dobrobit učenika i pomoraca.

Ovu posjetu možemo okarakterisati kao vrlo uspješnu, i nadamo se da će ih biti više u budućnosti.

Svi naši članovi, i oni koji to nisu, su dobrodošli uputiti bilo kakvu sugestiju mailom ili telefonom, a mi će mo se potruditi da, ako je ista vrijedna, do njenog ostvarenja i dođe.