AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 364
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Saopštenje Unije Pomoraca Crne Gore povodom objavljivanja fotografija sa jednog od brodova firme koja zapošljava Crnogorske državljane

09/02/2019

Poštovane kolege, čitaoci i svi koji prate rad Unije Pomoraca Crne Gore. Povodom nemilog događaja sa jednog od brodova firme koja ukrcava između ostalih i pomorce Crnogorske nacionalnosti, a koji su prenijeli domaći mediji, želimo da najoštrije osudimo bilo koji oblik nasilnog ponašanja.

Želimo, takođe, da objavimo našu indignaciju nad objavljenim fotografijama koje su procurile sa broda. Mišljenja smo da je ovaj čin degutantan, krajnje neprofesionalan i jako smo razočarani ponašanjem osoba koje su dozvolile da ove fotografije nađu put  do medija i do laičke javnosti. Sve ozbiljne pomorske i brodovlasničke firme imaju takozvani „media policy“, iliti politika firme prema medijima, i prosljeđivanje ovih fotografija predstavlja grubo i nepromišljeno kršenje iste. Politika firme prema medijima je na snazi ne da bi se uskratile informacije široj javnosti, već da se izbjegnu špekulacije, skakanje na zaključke, širenje lažnih informacija i odvoji dovoljno vremena za istragu, te da se temeljno istraže činjenice nakon prvog šoka. Osuđujemo objavljivanje fotografija sa broda kao i širenje istih od strane medijskih kuća koje su prenijele iste, jer svojom potrebom za brzom i šokantnom vijesti šalju vrlo iskrivljenu sliku pomorstva široj javnosti koja nije upoznata sa aspektima života i rada na brodu koji je najveći dio svog radnog vijeka na otvorenom moru. Ovim ishitrenim aktom narušavaju ugled pomoraca i percepciju našeg posla kod šire javnosti. Ovim putem želimo da zahvalimo na razumjevanju i pozdravimo odraz osnovne kulture medijskih kuća, tj. novinara, koje su prenijele vijest ali nisu objavile i eksplicitne fotografije.

Da li su se te osobe prije širenja informacija i fotografija zapitali što će dobiti osim trenutne ekskluzive i zadovoljenja ličnog ega? Da li su se zapitali:

  • kako će iste informacije i fotografije uticati na oštećene i da li njihove porodice treba o ovome da doznaju preko socijalnih mreža ili od nadležnih ljudi iz kompanije?
  • da li slike odgovornog za događaj treba da se objavljuju  javno i kako će to možda uticati na ishod cijelog događaja i istragu?
  • kako će sva ova imenovanja učesnika uticati na njihove živote i živote njihovih porodica sjutra, bez obzira ko je kakvu ulogu imao u incidentu?
  • kako će te fotografije, bez objašnjenja, biti interpretirane od strane šire javnosti?

Vrijeme je da prvo u naše, te živote naših porodica, vratimo dostojanstvo i zdrav razum, a zatim i firme koje nas zapošljavaju poštedimo loše reklame i neželjenih efekata. Tako ćemo pokazati zrelost i ozbiljnost sa kojom pristupamo našem poslu i nećemo ga degradirati dovodeći ga na nivo reality programa kojima svjedočimo svakog dana.

Dodali bi smo takođe da donošenje zaključaka bez činjenica je neprihvatljivo. Pomenuti incident je krivično djelo koje nadležni organi trebaju da istraže i zaključe što se tačno dogodilo i zbog čega je došlo do istoga. Bilo kakvo miješanje u istragu može dovesti do neželjenih konsekvenci. Zaključci na osnovu pretpostavki i špekulacija je sve što možemo imati dok se istražni organi i kompanija broda ne obrate medijima.

Unija Pomoraca Crne Gore