AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 369
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Posjeta MSC Beogradu

18/03/2019

Kao već nekoliko puta do sada, predstavnici UO Unije pomoraca su nastavili sa lijepom praksom uručivanja plaketa zahvalnica kompanijama koje zapošljavaju pomorce iz Crne Gore. 

Poslije jedne od najstarijih još aktivnih domaćih pomorskih kompanija Dabinović, zahvalnice su poslate i East Medu, Eastern Pacific Shipping-u iz Singapoura, CMA-CGM, kao i Atlantic i Aisatic Lloyd-u. Poslednja u dosadašnjem nizu je kompanija MSC - Mediterranean Shipping Company. 

Predstavnici unije su Plakete zahvalnice uručili u ruke Gospođi Živani Petranović koja je jedan primjerak proslijedila kadrovskom direktoru u Sorrentu u Italiji gdje je sjedište uprave koja zapošljava naše pomorce. Gospođa Živana vidno je dirnuta akcijom, gdje se gradonačelnici primorskih opština kao i nekih pomorsko obrazovnih ustanova iz Crne Gore, udruženo ne 
obazirujući se na političke pravce, okupljeni oko ovog cilja potpisuju u znak zahvalnosti onima koji nam daju šansu da radimo, zaradimo i napredujemo. 

U razgovoru sa njom, došli smo do podatka da već posluje čak 23 godine, uglavnom sa pomorcima iz Crne Gore, te da na današnji dan na MSC-u plovi ukupno 2375 naša pomorca, većina na teretnim ali i na putničkim brodovima. Kada se uzme u obzir broj pomoraca koji su sa ove kompanije otišli u penziju, ili odradili samo nekoliko ugovora dolazi se do ogromne cifre. I sada, trenutna brojka stavlja MSC firmu kao privatnu kompaniju koja zapošljava ubjedljivo najveci broj stanovnika Crne Gore. 

Na žalost, svjedoci smo u poslednjih nekoliko dana da se dešavaju promjene u Sorrentu, da je period reorganizacije flote i budžeta, te se nadamo da to neće trajno uticati na zaposlenje naših pomoraca, i da će se stanje stabilizovati brzo. 

S obzirom da Unija pomoraca nije ovlašćena od strane MSC-a da daje zvanična saopštenja, možemo samo reći da smo iz nezvaničnih izvora saznali da je restruktuiranje flote i rebalansa budžeta način prevencije da se flota zadrži pod upravom MSC Sorrenta, te da će uz odrđene ispravke oni nastaviti raditi te zapošljavati naše pomorce, jer postoje indicije da su u protivnom u opciji kao zamjena posada sa Filipina. 

Ostaje nam da se nadamo da je ovo samo prolazna faza koja će se stabilizovati uskoro, kao i ona iz vremena početka svjetske ekonomske krize iz 2009-2010,  te da će se uspjeti očuvati radna mjesta do nekih boljih vremena. 

Unija pomoraca će nastaviti sa ovom praksom, te su na listi slanja plaketa zahvalnica MOL, Burbon, Swiss Atlantic, Thome... 

Molimo sadašnje kao i buduće članove da upute svoje predloge i komentare na naš zvanični mail info@unijapomoraca.com