AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 369
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Saopštenje Upravnog Odbora Unije Pomoraca

26/03/2018

Povodom predstojeće XV sjednice sektorske komisije za saobraćaj i komunikacije pri Ministarstvu Prosvjete koja će biti održana 4. Aprila tekuće godine, smatramo da smo u obavezi da izrazimo svoj negativan stav povodom predloženih izmjena u postojećem Pravilniku:

"Kategorički se protivimo da se pri izradi standarda pomorskih zanimanja nameću strožiji kriterijumi od onih koje predviđa SCTW i pomorska praksa u svijetu. Ovo je naročito izraženo u nacrtu standarda kvalifikacija za brodskog mazača i kormilara.

Usvajanje ovako neopravdano oštrih kriterijuma bi značilo otežano sticanje ovih pomorskih zvanja, smanjenje kompetitivnosti ovog dijela crnogorskih pomoraca na međunarodnom tržištu pomorske radne snage, i, u konačnom, gubitak ovih zvanja. Ne treba ni pominjati da se ovaj pomorski kadar već nalazi u izuzetno teškoj poziciji i da ne dolazi lako do posla. Treba li im dodatno otežati poziciju? Ko iz te situacije profitira? Država i pomorci sigurno ne!

Najoštrije ćemo se, svim pravno dozvoljenim sredstvima, kao i putem medija suprotstaviti nastavku ovakve prakse. Javno ćemo i dokumentovno eksponirati sve parcijalne interese koji se pokušavaju nametnuti iznad opštih.

Tražićemo podršku međunarodnih pomorskih asocijacija i predočiti naš problem odgovarajućim tijelima Evropske Komisije.

Apelovaćemo na nadležne državne organe (nadležni Direktorat i ministarstva, pa sve do Predsjednika Vlade) da učine sve da se štetnoj praksi najhitnije stane na put i dodatno ne otežava (ionako težak) položaj crnogorskih pomoraca."

 

Na sljedećim linkovima možete naći predmetne nacrte standarda kvalifikacija za brodskog mazača i kormilara.

  • ➤ Brodski Kormilar - nacrt
  • ➤ Brodski Mazač - nacrt