AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 427
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Najnovije informacije o mogućnosti zapošljavanja ili putovanja naših pomoraca kroz zemlje EU u uslovima pandemije Covid-19

15/04/2020

Obavještavamo sve zainteresovane da je nakon zajedničke inicijative pokrenute 31.03.2020. u pogledu nesmetanog kretanja crnogorskih pomoraca u zemljama EU pod privremenim mjerama vezanih za pandemiju Covid-19, 10.04.2020. od strane ministra resornog ministarstva gospodina Osmana Nurkovića upućen dopis šefu EU delegacije u Crnoj Gori, gospodinu Aivo Orav. Dopis možete naći u prilogu.

Nadamo se da će ovo pismo koje je u Brisel proslijedio šef Sektora za saradnju u delegaciji EU u Crnoj Gori gospodin Hermann Spitz, uskoro biti procesuirano i pozitivno odgovoreno u korist naših pomoraca. Takođe, očekujemo da će naša administracija po ovom pitanju biti u stalnom kontaktu sa predstavnicima relevantnih institucija Evropske zajednice, te da će pomnije pratiti razvoj događaja na međunarodnoj sceni a koji se reflektuju na mogućnost zaposlenja odnosno povratka crnogorskih pomoraca.

U prilogu možete naći i hrvatski prevod Smjernica Evropske komisije objavljenih 23.03.2020. kao i najnovije Smjernice o zaštiti zdravlja, repatrijaciji i aranžmanima za pomorce, putnike i ostale osobe na brodovima objavljenih 08.04.2020.