AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 427
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Najnovije zajedničko obraćanje resornom Ministarstvu povodom procedura ukrcaja naših pomoraca

24/04/2020

Obavještavamo sve članove i zainteresovanu javnost da je 24.04.2020. upućeno dodatno pismo resornom Ministarstvu odnosno Direktoratu za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu, a vezano za mogućnost ukrcaja crnogorskih pomoraca u pojedinim evropskim a kasnije, nadamo se, i ostalim svjetskim lukama.
 
U nastavku integralno prenosimo tekst zajedničkog obraćanja.
 
-------

Prima: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva,

Na pažnju: kap. Vladan Radonjić, Generalni direktor Direktorata za pomorski saobracaja i unutrašnju plovidbu

C.c.: g-din. Muamer Hajdarpašić – Državni sekretar MSP

C.c.: g-đa Maja Mijušković – Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu

C.c.: Kabinet Premijera,

C.c.: Kabinet Ministra zdravlja,  

C.c.: Kabinet Direktora Institut za javno zdravlje Crne Gore.

 
Poštovani kap. Radonjić,

 

U skladu sa najnovijim dešavanjima i preporukama raznih međunarodnih pomorskih organizacija kao i najava mnogih zemalja a u vezi omogućavanja funkcionisanja međ. transporta roba odnosno omogućavanja međunarodnih putovanja u cilju ukrcaja i iskrcaja pomoraca, obavještavamo Vas da su se mnoge kompanije koje zapošljavaju naše pomorce, već počele raspitivati za mogućnost ispunjavanja zahtjeva da pomorac prije ukrcaja odnosno putovanja treba da ima test sertifikat na Covid-19.

Kako bi bili spremni da odmah odgovorimo takvom već vrlo izvjesnom zahtjevu, molimo Vas da zajedno sa Ministarstvom zdravlja odnosno IJZ i  epidemiološkim službama u određenim domovima zdravlja razmotrite i omogućite ovo testiranje te uspostavite odgovarajuće procedure.

Nespremnost ili nemogućnost da odmah odgovorimo na ove zahtjeve bi mogla dovesti u pitanje ukrcaj odnosno zaposlenje ogromnog broja pomoraca koji su sada na čekanju.

 

U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljamo.      

 

Kap. Neđeljko Radulović, Unija Pomoraca Crne Gore

Kap. Marijo Pilastro, Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore

Kap. Nenad Lazović, Udruženje agencija za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca Crne Gore

-----------

Unija pomoraca Crne Gore i partnerske organizacije će u vremenu pred nama nastaviti sa konstruktivnim sugestijama u pravcu potpunog definisanja i uspješne realizacije smjene pomoraca.

U nemogućnosti da nađemo bilo kakav relevantan trag pomenute komunikacije niti zvaničnu internet stranicu, ovim putem u najboljoj vjeri želimo da se zahvalimo  @Samostalni Sindikat Radnika u Pomorskom Brodarstvu i Transportu Crne Gore ( Independent Union of Workers in Maritime shipping Trade and Transpotr - IUWMST MONTENEGRO) koji su, kako se navodi u tekstu objavljenom na internet stranici resornog Ministarstva, dali "Izuzetan doprinos u realizaciji zajedničkog cilja, nesmetanog odlaska i povratka naših pomoraca sa brodova". 

Nadamo da će resorno Ministarstvo u najskorije vrijeme zaokružiti cjelokupan proces odlaska naših pomoraca na brodove a koji će uključivati sve elemente naših prethodno upućenih sugestija. Takođe se nadamo da će svi relevantni detalji vezano za aktuelne procese biti objavljeni na internet stranici resornog Ministarstva i samim tim razjasniti niz pitanja sa kojima se ovih dana veliki broj pomoraca i pomorskih Agencija i dalje suočava.