AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 401
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Obraćanje povodom privremenih mjera u Lučkim Kapetanijama

18/03/2020

Poštovani ministre Nurković,

Kako smo obavješteni od strane naših mlađih kolega, Lučke Kapetanije su po Vašem uputstvu suspendovale održavanje ispita za sticanje ovlašćenja i posebnih ovlašćenja u trajanju od „najmanje 15 dana“ počevši od datuma 16.03.2020. Vjerujemo da ste i Vi, kao i mi, sasvim svjesni da će privremene mjere za spriječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i spriječavanje prenošenja novog koronavirusa trajati mnogo duže od navedenog minimalnog perioda.

Po raspoloživim informacijama, određeni broj kandidata za polaganje posebnih ovlašćenja nije uspio okončati polaganje prije stupanja na snagu navedenih privremenih mjera. Mišljenja smo da bi bilo jako svrsishodno osmisliti način da se mladim kolegama omogući polaganje preostalih ispita. Iz profesionalnih a i moralnih razloga. Ne umanjujući složenost i ozbiljnost aktuelne zdravstvene situacije u Crnoj Gori, vjerujemo da bi neka od online platformi odnosno konferencijska veza bila jedno od prihvatljivih rješenja za polaganje ispita. Uz minimalan trud službenici Lučkih kapetanija/članovi komisije bi mogli osmisliti način da se to realizuje. Nesumnjivo će, kao i svi ostali, imati dovoljno vremena za razmišljanje u narednom periodu. Sada smo već svi u potpunosti svjesni ozbiljnosti situacije sa kojom se suočavamo, ali samim tim moramo učiniti sve u našoj moći i umanjiti njen uticaj na našu profesionalnu spremnost.

Aktuelna situacija će nas sasvim jasno podsjetiti na važnost pomorstva i pomoraca za cjelokupno crnogorsko društvo. Stoga Vas i vaše službenike najljubaznije molimo da učinite napor i osmislite način funkcionisanja sistema u okviru resornog Ministarstva tako da se i sve ostale potrebe pomoraca u narednom periodu redovno servisiraju te na taj način izbjegnu eventualna zagušenja do kojih bi kasnije moglo doći. Sve to iz razloga što već na samom početku ove krize postaje sasvim očigledno, kao i mnogo puta u istoriji, trgovački brodovi, koji predstavljaju žilu kucavicu svjetske ekonomije, su nešto što jednostavno ne može biti zaustavljeno. Vjerujemo da je suvišno naglašavati zajednički interes da što veći broj pomoraca bude spreman odgovoriti na globalnu tražnju radne snage u trenutku kad aktuelna pandemija koronavirusa bude okončana i kada putnički saobraćaj bude normalizovan odnosno smjene posade brodova omogućene.

Obzirom na najavljene posljedice koje će aktuelna kriza imati po nacionalnu ekonomiju, više smo nego sigurni da će novčane doznake po osnovu ličnih primanja svakog ukrcanog pomorca biti od velikog značaja. Isto tako vjerujemo da je kolege po profesiji zaposlene u resornom Ministarstvu nepotrebno podsjećati da se par sedmica administrativnih odlaganja lako može pretvoriti u nečijih 6 mjeseci kašnjenja u ostvarivanju radnog angažmana na međunarodnom tržištu.