AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 410
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Održan sastanak sa predsjednikom Vlade i njegovim saradnicima

01/06/2020

Obavještavamo sve članove Unije i ostalu zainteresovanu javnost da je na inicijativu iz kabineta Premijera Crne Gore Duška Markovića, 31.05.2020. održan sastanak u prostorijima Vlade Crne Gore. Kao predstavnici udruženja su bili pozvani predsjednik udruženja Neđeljko Radulović i potpredsjednik, odnosno predsjednik Skupštine udruženja, Vlado Vučetić.

Osim predsjednika Vlade, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i predsjednik NKT Milutin Simović, direktor Instituta za javno zdravlje prof. dr Boban Mugoša, generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu i šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja koronavirusa prof. dr Vesna Miranović, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i rukovodilac Operativnog štaba za aktivnosti u vezi sa povratkom crnogorskih državljana iz inostranstva i generalna direktorka Generalnog direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković.

Osnovni povod sastanku je bilo razmatranje aktuelnih mjera izolacije nakon povratka naših građana u zemlju kao i analiza primjedbi pomoraca na smještajne kapacitete u institucionalnom karantinu.

Po tom pitanju je dogovoreno da se za sve naše građane koji od početka pa do kraja svog putovanja budu prolazili isključivo kroz zemlje koje se nalaze na važećem spisku zemalja sa manje od 25 zaraženih virusom Covid-19 na 100000 stanovnika, mjere izolacije više neće biti primjenjive već samo obaveza zdravstvenog nadzora, odnosno prijavljivanja zdravstvenog stanja po već utvrđenoj proceduri. Takođe, izražena je spremnost da NKT u najkraćem roku sagleda mogućnost da pomorci koji dolaze iz država van liste budu testirani nakon jedne sedmice institucionalne izolacije. Ukoliko rezultati testa budu negativni, pomorcu bi bila propisana mjera kućne samoizolacije u trajanju od dodatnih 7 dana. Naglašavamo da će ove mjere biti primjenjive tek kada budu usvojene na sjednici Nacionalnog Koordinacionog Tijela.

Institut za javno zdravlje ažurirao je listu zemalja iz kojih će od 1. juna biti dozvoljen dolazak i boravak u Crnoj Gori. Na listi su:

Albanija, Alžir, Angola, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Bahami, Bangladeš, Barbados, Belize, Benin, Bocvana, Bosna i Hercegovina, Brunej, Bugarska, Burkina Faso, Burundi, Butan, Čad, Centralna Afrička Republika, Češka, Danska, Demokratska Republika Kongo, Dominika, Egipat, El Salvador, Eritreja, Estonija, Esvatini, Etiopija, Fidži, Filipini, Finska, Gambija, Gana, Grčka, Grenada, Grenland, Gruzija, Gvajana, Gvatemala, Gvineja, Haiti, Hrvatska, Indija, Indonezija, Irak, Island, Istočni Timor, Izrael, Jamajka, Japan, Jemen, Jordan, Južna Afrika, Južna Koreja, Južni Sudan, Kambodža, Kamerun, Kenija, Kina, Kirgistan, Komorska ostrva, Kongo, Kosovo, Kostarika, Kuba, Laos, Lesoto, Letonija, Liban, Liberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Madagaskar, Mađarska, Malavi, Malezija, Mali, Maroko, Mauricijus, Mauritanija, Meksiko, Mjanmar, Monako, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Niger, Nigerija, Nikaragva, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Obala Slonovače, Pakistan, Palestina, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Republika Slovačka, Ruanda, Sejšeli, Senegal, Sijera Leone, Sirija, Slovenija, Somalija, Šri Lanka, Sudan, Surinam, Švajcarska, Sveta Lucija, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Tadžikistan, Tajland, Tanzanija, Togo, Trinidad i Tobago, Tunis, Uganda, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Zambija, Zimbabve.

Svi naši državljani koji se namjeravaju vratiti u Crnu Goru dužni su javiti se najbližem diplomatskom-konzularnom predstavništvu ispunjavanjem forme na internet stranici Ministarstva vanjskih poslova https://fillit.typeform.com/to/MtyA3V

Za sve eventualna pitanja koje se odnose na institucionalnu izolaciju, kolege pomorci kao i ostali građani se mogu obratiti generalnoj direktorici Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu i šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja koronavirusa prof. dr Vesna Miranović na e-mail adresu vesna.miranovic@mzd.gov.me .

Tokom sastanka pohvaljena je spremnost Instituta za javno zdravlje da obezbjedi dovoljan broj besplatnih PCR testova na Covid-19 za pomorce koji idu na brod. Za detalje o zakazivanju testiranja, pomorci se moraju blagovremeno obratiti lokalnom epidemiologu.

Osim pomenutog, sastanak je iskorišten da se predsjedniku Vlade i njegovim saradnicima ukaže i podsjeti na ostale probleme sa kojima su pomorci suočeni te na sistemske propuste koji se reflektuju na rad i status crnogorskih pomoraca.

Shodno tome, do kraja sastanka dobili smo uvjerenja da je Vlada spremna da u partnerstvu sa udruženjima pomoraca adresira sve izazove na koje smo i ranije ukazivali te da pronađe najbolja zajednička rješenja za njihovo prevazilaženje.