AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 401
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Susret sa Premijerom Duškom Markovićem

22/12/2019

Važno saopštenje za članove i zainteresovane kolege pomorce!
 
U utorak , 17.12.2019, godine , je održan sastanak u Podgorici.
Predstavnici NVO sa jedne strane a sa druge strane Premijer Marković , glavni pregovarač Aleksandar Drljević i Ambasador EU u CG Aivo Orav ... pošto je VRIJEME bilo ograničeno pitali smo ih:
 
1. Da li je Premijer upoznat sa dinamikom i problemima po pitanju poglavlja 14 i konkretnim prigovorima EU i IMSAS inspekcije na ukupnu situaciju u crnogorskom pomorstvu ? Kaskamo UVELIKO sa implementacijom nekoliko važnih pitanja.
 
2. Da li je upoznat sa konstantnim kukanjem resornog Ministarstva u vezi deficita stručnog kadra, i zašto se otvara mogućnost da hiljade radnika može da upadne u neprilike zbog nekolicine nestručnih koji nas zastupaju i "rade za nas" u Ministarstvu?
 
3. Da li nam Ambasador ORAV može objasniti zašto ne možemo dobiti IMSAS izvještaj od EMSA-e ili IMO-a ako nam ga još u međuvremenu i resorno Ministarstvo proglasi SLUŽBENOM TAJNOM iako znamo da ovaj izvještaj apsolutno nije OPASAN po nikoga već bi nam omogućio da još bolje sagledamo sistemske probleme ? Da podsjetimo IMO inspekcija nase državne administracije je bila prošlog mjeseca te nam niko nije želio pokazati rezultat na što imamo pravo.
 
Od Ambasadora smo dobili obećanje da će nam veoma brzo odgovoriti po ovom pitanju i pomoći nam da dođemo do strogo čuvane tajne, tj izvještaja kako je naša država prošla inspekciju, da li, ili bolje rečeno KOLIKO zamjerki "deficiencies" je pronađeno i da li nas to može vratiti na " crnu listu"? 
 
Naravno, ovakve kritike pred Ambasadorom Gdin. Oravom nisu bile prijatne Premijeru Markovicu, te je Premijer  obećao da će lično provjeriti zašto nam taj izvještaj ne žele dati. Takođe Premijer je istakao da je upoznat sa zahtjevom predstavnika pomoraca za održavanjem okruglog stola na kojem bi se otvoreno razgovaralo o svim tekućim problemima koji nas godinama opterećuju.