AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 410
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

UBLAŽENE MJERE IZOLACIJE

02/06/2020

Obavještavamo naše članove i zainteresovanu javnost da je na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti održanoj 02.06.2020. donešena odluka o ublažavanju mjera izolacije po povratku u Crnu Goru.

Detalje odluke možete naći na:

http://www.rtcg.me/koronavirus/crnagora/281246/pomorcima-olaksane-mjere-izolacije.html

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/438985/pomorci-iz-zelenog-koridora-idu-kuci-ostali-u-karantin-i-samoizolaciju

https://www.instagram.com/p/CA8qGz1Jh0g/?igshid=95zwwo4b0v35

 

Obzirom da pandemija Covida-19 u svijetu još uvijek traje, vjerujemo da svi pomorci mogu biti zadovoljni sa postignutim dogovorom odnosno ublaženim mjerama koje su, osim u interesu pomoraca, koncipirane tako da budu i u interesu svih ostalih crnogorskih građana.

Apelujemo na sve kolege kojima je propisana izolacija da poštuju donesene odluke i ne izazivaju incidente kako bi svi zajedno izbjegli neprijatne situacije koje mogu samo dodatno narušiti ugled pomoraca a samim tim uskratiti mogućnost za daljnjim uvažavanjem naših razloga i eventualnim ublažavanjem izolacionih mjera u vremenu pred nama.

Podsjećamo da će se lista zemalja sa 25 zaraženih na 100000 stanovnika Covidom-19 redovno ažurirati, te da će u skladu sa epidemiološkom situacijom u tim zemljama, nadamo se, lista uskoro biti i proširena.

Preporučujemo svim kolegama koji se iskrcavaju iz neke od zemalja sa "bijele liste" 25/100000 da, ukoliko imaju tu mogućnost, sugerišu svojim agentima da im organizuju putovanje isključivo kroz zemlje sa ove liste. Na taj način će se izbjeći obaveza izolacije. Svaki dodir, pa čak i tranzit preko aerodroma neke od zemalja van ove liste gdje naši pomorci na putu kući mogu doći u povišen rizik kontaminacije, smatrat će se odstupanje od "zelenog koridora" i implicirat će obavezu institucionalnog karantina.