AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 469
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Unija pomoraca Crne Gore suorganizator gostujućeg predavanja na Fakultetu za pomorstvo Kotor

31/05/2022

Pomorski fakultet Kotor i Unija pomoraca Crne Gore organizovali su 05.maja 2022. gostujuće predavanje gospodina Roberta E. Ackera, na temu: putevi uspjeha u američkoj pomorskoj industriji.

Predavanje je održano u amfiteatru fakulteta, uz prisustvo studenata, dekana i profesora PFK Kotor, te predstavnika Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore i Unije pomoraca Crne Gore. Na uporednom primjeru razvoja karijere 12 profesionalaca iz američke pomorske industrije, prisutnima je pružen uvid u različite načine za ostvarivanje uspeha u pomorskoj industriji.

Gospodin Acker je komandant Obalne straže SAD-a u penziji. Između ostalog, u svojoj bogatoj karijeri je, kao vođa tima zaduženog za istrage pomorskih nesreća na zapadnom Pacifiku (Honolulu, Havaji), istraživao i dokumentovao preko 300 slučajeva pomorskih incidenata. Bio je i na čelu lučkih operacija i tima za brzi odgovor Obalne straže SAD-a, u lukama Hjuston i Galveston.
Prilikom istrage dosad najvećeg ekološkog pomorskog incidenta u istoriji (izlivanje nafte, nastalog kao posljedica eksplozije platforme Deep Water Horizon u Meksičkom zalivu, 20.aprila 2010), bio je oficir zadužen za sigurnost i vođa tima za odgovor.
Takođe je bio angažovan i na sanaciji posljedica uragana Katrina i Rita, te na razvoju nacionalnih procedura za odgovor na COVID-19 pandemiju.


Sarađivao je sa više akademskih institucija, te pružao instrukcije istima (University of Houston, Texas Engineering Extension Service, University of Texas - Houston, Wollongong University - Dubai, Northern Arizona University, and Johns Hopkins University).
Trenutno se bavi pružanjem konsultantskih usluga, vlasnik je konsultantske firme Ackcellent Consulting LLC.