AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 531
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Izdavanje Identifikacionog dokumenta pomoraca (SID) ponovo odloženo

31/05/2022

Pošovane kolege, kao što ste možda već i upoznati prema zahtjevima ILO-a  sve zemlje potpisnice su bile dužne  početi izdavanje Seaman's ID legitimacije naj kasnije do 1og Aprila ove godine. Na žalost kako to kod nas biva zbog različitih faktora na koje pomorci ne mogu uticati još nema rezultata. Naša je dužnost da pratimo napredak obaveza koje je preuzela naša državna administracija te da vas obavještavamo o statusu istih.
 
U nastavku možete pročitati dio drugog  po redu upita upućenog resornom ministarstvu kao i dio odgovora koji se tiče problema. 
 
Pokušali smo našim e-mailom staviti do znanja da pratimo "razvoj" situacije te na taj način ako ikako možemo pogurati stvari. Da napomenemo da je naša zemlja vjerovatno jedina koja je tražila dopust za produženje roka izdavanja što naravno nije za pohvalu.
 
Sam nacrt, format kao I urađeni primjerak je prezentovan članovima Unije prije čak 3 g godine u prostorijama Lučke kapetanije Kotor. Tada smo bili i optimistični da će crnogorski pomorci biti jedni od prvih da dobiju taj dokument koji bi im trebao olakšati kretanje u lukama I aerodromima. Od tada se nije pošlo mnogo naprijed.
 
"Molimo Vas da nam saopštite napredak ostvaren u cilju početka izdavanja SID-a.  Da li je došlo do nekog značajnijeg pomaka, zakazan neki datum, ili možda neko saopštenje ILO.-a?
 
Upiti pomoraca ka našoj adresi su sve češći te Vas molimo da nam date saopštenje koje bi mogli koristiti zarad obavještavanja zainteresovane javnosti. Zamolili smo i sredstva javnog informisanja da sačekaju saopštenje prije nego počnu donositi zaključke na svoju ruku.
 
 Siguran sam da ste svjestni važnosti ovog projekta, kao I činjenice da svjetska administracija, luke, aerodromi i granični prelazi neće čekati da se naša administracija dogovori
 
Odgovor koji slijedi je primljen prije nekoliko sati te vam prenosimo dio koji se tiče pomenutog problema.
 
"Ministarstvo kapitalnih investicija, odnosno Direktorat predano radi na rješavanju trenutne situacije kako bismo što prije počeli sa izdavanjem SID-a, na zadovoljstvo kako pomoraca tako i administracije."
 
Ostaje nam da se nadamo da će se ovaj projekat uspješno završiti u najkraćem roku, te da naši pomorci ne budu opet obilježeni na listama svjetskih država kao neki sa ne važećim ili nepotpunim dokumentima.