AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 537
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Obraćanje Ministarstvima povodom aktuelne situacije u SPŠ Kotor

04/09/2023

Poštovani,


Obraćamo vam se povodom aktuelne situacije u Srednjoj pomorskoj školi (SPŠ) u Kotoru, opisane u brojnim medijskim napisima, bez ikakvih prejudiciranja odnosno želje ili namjere svrstavanja na bilo čiju stranu.


Prvenstveno, nedopustivo je da obrazovna institucija sa gotovo 175 godina dugom tradicijom, a koja je iznjedrila generacije kvalitetnih pomoraca koji su bili okosnica razvoja Boke i Crne Gore, bude predmet medijskih prepucavanja koji nepopravljivo urušavaju njen ugled.


Sama mogućnost da Ministarstvo prosvjete ne bude detaljno upoznato sa situacijom u SPŠ Kotor, ili pak mogućnost postojanja nečije odluke da probleme jednostavno ignoriše, je sama po sebi frapantna. Mnogobrojna prepucavanja u medijima, a bez konkretne reakcije jasno ukazuju na sasvim ozbiljne propuste u funkcionisanju odnosno o nesposobnosti nadležnih organa aktuelnog Ministarstva. Obzirom na sve okolnosti, postavlja se logično pitanje da li u Ministarstvu prosvjete postoji nadležni organ koji se bavi evaluacijom odnosno nepristrasnom analizom stručnosti upravljačkog i nastavničkog kadra te da li detaljnije analizira funkcionisanje obrazovne ustanove u kojoj su recimo za manje od godinu dana tri visoko stručna predavača, po zvanju kapetani duge plovidbe, dobili otkaz ili podnijeli ostavku.


Ignorantski stav ministra prosvjete u ovom slučaju takođe je pitanje koje zaslužuje dodatnu analizu, naročito kad znamo da je 32 nastavnika SPŠ Kotor otvoreno osporilo autoritet odnosno ponašanje Direktora škole. Ili se smatra da suvislo pozivanje na prethodne nalaze iz juna i oktobra 2022 može biti adekvatan odgovor na ovu kulminaciju dugo potiskivanih problema.


Jako je zabrinjavajuće kad se “samovlašće”, “nepotizam”, “mobing”, “ucjene”, “prijetnje” iznose kao argumenti koji se mogu čuti ovih dana, a vezano za aktuelne događaje u SPŠ Kotor. Umjesto da nastavnici budu pozvani da slobodno izraze svoje mišljenje i stavove te da se ophode po demokratskim principima karakterističnim za civilizovano društvo kako bi se unaprijedio cjelokupni sistem obrazovanja, izgleda da pojedini bivaju pritisnuti metodama karakterističnim za totalitarističke sisteme. U situaciji gdje nastavnici ne smiju slobodno izraziti svoje stavove bez straha od posljedica, ne možemo očekivati ni njihov adekvatan pedagoški pristup koji kod mladih naraštaja treba da razvija svijest nesputanoj slobodi govora. Zapitajmo se, u tom slučaju, kakav mi to primjer dajemo djeci koja u budućnosti širom svijeta treba da budu “ambasadori naše zemlje”.


Prema svemu navedenom, javno pozivamo Ministarstvo prosvjete da se u punom kapacitetu uključi u sagledavanje/raščlanjivanje aktuelnih problema, te da sprovede detaljnu/temeljnu analizu koja će podrazumijevati ne samo riješavanje aktuelne situacije, već i donošenje sistemskih riješenja u cilju spriječavanja budućih eventualnih malverzacija, mobinga i samovlašća, ne samo u ovoj, već i u svim ostalim obrazovnim institucijama.


Obzirom da se radi o obrazovnoj ustanovi iz oblasti pomorstva, pozivamo i predstavnike Ministarstva kapitalnih investicija odnosno Direktorata za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu da isprate aktuelna dešavanja jer je sasvim očigledno da je potrebno oformiti mješovitu komisiju koja će sagledati sve segmente funkcionisanja ove obrazovne ustanove i pripadajućeg Centra za obuku pomoraca, te kroz razgovor ne samo sa nastavnicima već i sa učenicima, donijeti zaključke koji bi bili dati na uvid stručnoj i široj javnosti. To bi podrazumijevalo da sve informacije, a kojih je ovih dana po medijskim portalima i interesnim/stručnim grupama zaista mnogo, budu detaljno analizirane.


Jer, podsjećamo, u slučajevima koji se reflektuju na širu društvenu i stručnu zajednicu, odgovornost mora postojati, bila ona moralna, disciplinska ili krivična.


I još jednom da ponovimo, ovdje nije riječ samo i isključivo o aktuelnom Direktoru, Nastavničkom vijeću ili Školskom odboru SPŠ Kotor, već i o onima koji dolaze kasnije, a koji treba da nastave da se bave obrazovanjem kadra koji ekonomski značajno doprinosi razvoju naše zemlje.


Shodno svemu navedenom, vjerujemo da je ovo odlična prilika da se donošenjem adekvatnih rješenja sistem obrazovanja uredi na način da se učenicima, kao budućim stubovima društva, obezbijedi kvalitetno obrazovanje, njihovim nastavnicima profesionalna motivacija, te da se i svima ostalima ukaže na zaboravljene moralne vrijednosti koje su oduvijek bile primarna karakteristika svakog člana naše zajednice, gdje profesionalizam i stručnost moraju biti predpostavljeni prefiksima političkih orjentacija.

 

UO Unija pomoraca Crne Gore