AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 420
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Odluke o visini naknade za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti članova posade broda i jahte

28/09/2020

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Rimski trg 46

81000 Podgorica

  

Poštovani Ministre Nurković,

 

Obraćamo  Vam se povodom  "Odluke o visini naknade za polaganje ispita za sticanje  zvanja i ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti članova posade broda i jahte"  objavljenoj u Službenom listu CG  93/2020 od dana 11. septembra 2020. godine.

Ovim putem želimo da ukažemo na neshvatljivu nelogičnost pomenute odluke donešene u okviru direktorata na čijem se čelu nalazi gospodin Vladan Radonjić, a kojom su sve naknade za polaganje ispita u Lučkim kapetanijama povećanje za nevjerovatnih 138 odsto.

Obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19,  kao i  zbog  vro lošeg položaja velikog broja pomoraca koji su u nemogućnosti da nađu zapošljenje, svakodnevno dobijamo primjedbe i zahtjeve od velikog broja naših pomoraca da im se objasni  razlog ovog nevjerovatnog povećanja od 138 odsto u ovako teškoj i složenoj situaciji. Ovom odlukom su najviše pogođene naše kolege pripravnici koji su, iako bez mogućnosti zarade, prinuđeni dovijati se i iznalaziti načine za izdvajanjem značajno veće sume novca za dobijanje osnovnih certifikata koji bi im omogućili prvi ukrcaj, kao i velika sredstva za polaganje poručničkog ispita. I sve to bez ikakvih garancija da će uspjeti naći radni angažman u skorijoj budućnosti.

Uvidom u "Odluku o visini naknade za rad komisije za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti članova posade broda i jahte" izdatom u Službenom listu CG br. 93/2020 od dana 11. septembra 2020. godine, takođe smo primjetili da su naknade za članove ispitnih komisija drastično porasle u odnosu na naknade koje su bile objavljene u S.L. CG broj 36. iz 2017. godine.

Ovo takođe izaziva veliku sumnju u opravdanost donošenja odluke o povećanju  naknada članovima komisija za polaganje ispita. Uvidom u "Rješenje o imenovanju predsjednika, članova i sekretara ispitnih komisija i njihovih zamjenika za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o osnovnoj i posebnoj osposobljenosti članova posade ", broj 345/20-05-6205/1 od dana 14.09.2020.g. lako se može primjetiti da se pojedini zaposlenici Vašeg ministarstva uzeli učešća u radu čak nekoliko desetina ispitnih komisija. Sve ovo možda i ne bi bio predmet naše analize da nismo iskreno zabrinuti za uspješnost i kvalitet obavljanja njihovih primarnih funkcija a koje bi trebali obavljati u okviru Ministarstva. Kao što vjerovatno i sami možete zaključiti, poražavajući rezultati posljednje IMSAS inspekcije te nemogućnost sticanja punopravnog članstva Crne Gore u Paris MoU PSC, upravo potvrđuju ove naše sumnje.

Zbog svega gore navedenog najljubaznije Vas molimo u ime svih  pomoraca Crne Gore da iskoristite svoje mogućnosti i autoritet te da predložite revidiranje donešene odluke o pomenutim  naknadama i iste  vratite na predhodni nivo koji je bio objavljen u S.L. C.G. broj 36. iz 2017. godine.