AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 537
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Održan sastanak sa Ministrom saobraćaja i pomorstva

06/03/2024

Ministar saobraćaja i pomorstva sastao se sa članovima Upravnog odbora Unije pomoraca.
Sastanku su prisustvovali Kapetan Nikola Peranovic   Upravitelj stroja Vladimir Vujovic i Kapetan Vladimir Vucetic.
 
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva formiralo je Koordinaciono tijelo koje će analizirati postojeće stanje i predložiti set razvojnih mjera koje će imati za cilj unaprijeđenje radno-pravnog statusa  pomoraca.
 
Predstavnici Unije iskazali su očekivanja koja imaju od crnogorske pomorske administracije, posebno u dijelu otklanjanja  nedostataka utvrđenih nakon zavrsene  EMSA međunarodne inspekcije izkazavši zabrinutost o mogućnosti povratka CG na tzv "crnu listu" što bi prouzrokovalo probleme nasim pomorcima. 
 
Sagovornici su se usaglasil da je u dalje procese neophodno uključiti i Ministarstvo prosvjete, te će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva inicirati, u najkraćem roku, zajednički sastanak sa kolegama nadležnim za prosvjetu. To je važno zbog velikog broja negativnih ocjena EMSE koje se odnose na to ministarstvo koje pokriva pomorske škole, fakultete, trening centre a do kojeg u posljednjih nekoliko godina se nije moglo doći, ili nije pokazalo volju za saradnju.
 
Takođe, podsjetili su na značaj digitalizacije u Lučkim kapetanijama kojim prilikom je dogovoremo da ce se oformiti tim koji ce se baviti ovom problematikom, kako bi se i administraciji i pomorcima olakšala komunikacija i saradnja, odnosno da bi se pojednostavili predmetni postupci", navodi se u saopštenju. To bi omogućilo pomorcu da iz kuće ili sa broda aplicira I pošalje dokumenta potrebna za obnavljanje dokumenata, što bi smanjilo  vrijeme čekanja, ubrzalo procedure. Takođe se razgovaralo o tome da je krajnje vrijeme da te iste institucije počnu priznavati e-banking kao sredstvo plaćanja,  bez obaveznih papirnih uplatnica za razne takse koje pomorac uplaćuje tokom procedura.
 
Novi ministar Radulović je obećao da će dati sve od sebe da se sačuva zvanje pomorca u zemlji te poboljsaju uslovi administrativnih procedura.