AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 537
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Posjeta agencije Marie Shipping iz Splita, šansa za pomorce iz Crne Gore

29/03/2024

Poštovane kolege pomorci,
 
Danas je u hotelu Cattaro u Kotoru održan najavljeni "open Day" agencije Marie Shipping iz Splita. Osim predstavljanja djelatnosti kompanija za koje su zastupnici, bilo je razgovora i o trendovima u pomorstvu, očekivanjima tržišta u pogledu kvalifikovanja i obučenosti pomorca. Poseban akcenat je dat na vrste brodova sa dual fuel sistemima, mnogobrojnim vrstama istih koji su u opticaju, kao i vrsti posade koja je potrebna za njihovo upravljanje. 
Među prisutnim pomorcima bilo je mnogo upravljačkog kadra, oficira kao i veliki broj kadeta. Na našu žalost primjetili smo da nije bilo zainteresovanih asistenata. 
 
Gospođa Lada, glavna menadžerica Agencije, njeni saradnici iz Eastern Pacific Shippinga su uspjeli odvojiti vremena i porazgovarati sa svim zainteresovanim strankama o temama koje su ih dodatno interesovale. Poslije riječi zahvalnosti upućenih gostima na trudu i odvojenom vremenu, molba predstavnika Unije našim gostima je bila da otvore vrata crnogorskim pomorcima željnim zaposlenja, posebno početnicima koji imaju velikih problema sa prvim ukrcajem. Čak i jedan "bonus" za prisutne  koji su iskazali interesovanje i odvojili svoje dragocjeno vrijeme, kao i pokazali inicijativu dolaskom na pomenuti događaj.
 
Obradovala nas je informacija da su predstavnici Marie Shippinga i Eastern Pacific Shipping-a zadovoljni iskustvom sa pomorcima iz CG, te da će možda postojati mogućnost u sledećoj godini zaposlenja baš značajnog broja početnika, te na taj način smanjiti pritisak na lokalne agencije po tom pitanju.
 
Da zaključimo da poslije ovog uspješnog projekta Unije Pomoraca možemo očekivati uposlenje naših pomoraca. Mi smo se vodili politikom da bi uspjeh bio da makar jedan pomorac ili početnik dobiju posao, ali smo sigurni da će brojka biti mnogo mnogo veća.
 
Raduje nas i to da prema saznanjima iz prve ruke, da pomenuta kompanija koja raspolaže trenutno sa 40 brodova do 2028 će imati čak 80 (naručeno)  a do 2030  preko 100 brodova. Tu su kontejneri, dry bulk, gas carrier, tankeri,  te PCTC, prosječne starosti od 4 godine. Plan je da uposle do 8000 pomoraca, sa više tržišta gdje treba vidjeti priliku proboja našeg kadra i stvaranja stabilne baze, sa stabilnim radnim mjestom, socijalnom zaštitom, penzionim fondom itd.
 
Nadamo se da će i lokalne agencije možda na ovaj način ostvariti kontakte sa pomorcima te im prezentovati svoje potrebe i poslovne  prilike.
Nadajmo se da su svi, gosti i pomorci, zadovoljni organizacijom i da će se nešto pozitivno izroditi iz svega ovoga.