AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 369
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Pregled stanja u Lučkim Kapetanijama

03/05/2019

Željeli bi iznijeti naše mišljenje djelimično vezano za tekst o donacijama, a djelimično za tekst od prije par mjeseci kada su predstavnici Unije bili u posjeti Lučkim Kapetanijama u Kotoru i Baru.

Da podsjetimo da su prije dva mjeseca predstavnici UO Unije pomoraca posjetili Lučke Kapetanije u Baru i Kotoru. Jedno od najvažnijih zapažanja je bila potreba za zapošljavanjem dodatnog kadra, te moguće smanjenje gužvi i redova koji su se ponekad pružali i van same zgrade LK Kotor. Obećano nam je da će se raditi na tome.  U nadi da su upravo naše sugestije i pritisci urodili plodom, po poslednjim informacijama koje smo dobili u Lučkoj Kapetaniji u Kotoru su zaposlena čak dva nova šalterska radnika. Na efikasnost rada Lučke Kapetanije u Baru nismo imali primjedbi, što se tiče vremena izdavanja dokumentacije.

Moramo napomenuti da smo prilikom posjeta Lučkim Kapetanijama imali prilike da detaljnije sagledamo stanje, da primjetimo dotrajalost enterijera, kao i nedostatak ulaganja u opremu i održavanje. Kako su Lučke Kapetanije kontakt zone ne samo pomorcima kao domicilnom stanovništvu, već i stranim državljanima pri dolasku plovilima u crnogorske luke, mišljenja smo da se resorno Ministarstvo mora pozabaviti tim problemima, poboljšati uslove u kojima se radi te povećati novčanu nezavisnost tih institucija. Razlog više je taj što su to vrlo profitabilni segmenti ekonomske cjeline, te bi bilo pravično da izgledaju reprezentativnije, ali ne samo donacijama pomoraca već i putem obaveznog ulaganja od strane Ministarstva kojem profit najvećim dijelom i ide.

Situacije kao što su nedostatak osnovnog kancelarijskog pribora, sredstava za higijenu te opreme za rad kao i evidentno loše instalacije, vlažni zidovi i oštećene keramičke pločice ne smiju biti slika ustanova kao što su Lučke Kapetanije. Javna je tajna da se ponekad zaposlenici moraju ’’snalaziti’’ za kancelarijski materijal čekajući da im se dodijeli kontigent iz javnih nabavki. U februaru ove godine smo saznali da je poslednja takva nabavka bila čak početkom 2018, što je nevjerovatan podatak. O potrebi za boljom racionalizacijom govori i činjenica da je Uprava pomorske sigurnosti ušla u proces nabavke skupocjenog specijalizovanog plovila dočim na drugoj strani službeni automobil LK Kotor, kako saznajemo, stoji na parkingu neregistrovan.

Takođe, iako vidno zauzeti poslom, mišljenja smo da bi Lučki Kapetani trebali zauzeti ’’čvršći’’ stav po tom pitanju ispred viših istanci iz Podgorice te tražiti veći stepen autonomije, u čemu će siguno biti podržani od strane svih pomoraca, bili oni članovi Unije ili ne. Ovdje se ne radi o podsticanju bilo kakvog vida otpora ili pak stvaranju nekog političkog pitanja, jer kod članova Unije preovladavaju raznolika vjerska i politička ubjeđenja, već o zdravom vođenju firme i zauzimanja za njen napredak, te tako ovo zapažanje treba i shvatiti.
Nadamo se da će se ova slika uskoro promijeniti u neku ljepšu, kako već dolikuje važnosti i reputacijama tih ustanova.