AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 472
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Donirani kopir aparati na upotrebu pomorcima

03/05/2019

Tokom predhodne sedmice, članovi UO Unije Pomoraca su uspješno realizovali još jednu započetu akciju, donirajući  kopir aparate Lučkim Kapetanijama u Baru i Kotoru.

Iako sa čak mjesec dana zaostatka od inicijalnog datuma a, kako je nama objašnjeno, uslijed proceduralnih formalnosti te organizovanja protokolarnog fotografisanja za potrebe Ministarstva, kopir uređaji su konačno predati na korišćenje Lučkim Kapetanijama.

Da podsjetimo, kopir uređaji najnovije generacije marke EPSON, sa mogućnošću štampanja  čak 40 000 stranica po punjenju, zajedno sa rezervnim punjenjem i određenom količinom potrošnog materijala, su namjenjeni za korištenje isključivo POMORCIMA. Na taj način bi se situacije, kada pri administrativnom poslu dođe do nedostatka kopije nekog od podnešenih dokumenta, u trenutku mogle otkloniti već u holu Kapetanije, te izbjeći nepotrebno gubljenje vremena zbog minornih propusta. Tako sitni previdi su do sada bili uzrok čestih vraćanja sa šaltera ka gradu ili najbližoj kopirnici te ponovnom čekanju kolega pomoraca u redu na šalteru.

Kapetanijama je naglašena svrha ove donacije koja je kao takva vrlo rado prihvaćena.

U Baru nas je srdačno primio kapetan Predrag Ratković, koji se ujedno najljubaznije zahvalio na vrijednoj donaciji.
U Kotoru nas je primio kapetan Bruno Brkanović koji je zahvalio pomorcima na ovom lijepom gestu, uz nadu da će se takva praksa i nastaviti.

Moramo napomenuti da su predstavnici Ministarstva pomorstva i saobraćaja zagovarali da ova donacija bude adekvatno medijski propraćena, te da taj naš gest žele objaviti na sajtu Ministarstva. To je ujedno bio i glavni razlog kašnjenja donacije. Uprkos činjenici da Uniji taj vid reklame nije potreban, već je cilj donacije isključivo da se uradi nešto korisno za zajednicu, složili smo se sa planiranim protokolom Ministarstva. Međutim, do danas nema objava na ovu temu, kako na sajtu Ministarstva tako ni u medijima, iako je Ministar lično u tom momentu bio u Baru, što nas je više razočaralo nego iznenadilo.
Svjedoci smo da ne-ekspeditivnost u određenim segmentima resornog Ministarstva, osim gore navedene akcije, uveliko ometa i normalno funkcionisanje Lučkih Kapetanija, o čemu ćemo detaljnije u narednim tekstovima.

Zato kolege, imajte na umu da su uređaji tamo zbog vas, te da ih koristite kako vam zatrebaju, naravno imajući na umu da su tu za sve pomorce, te da služe samo za “po koju zaboravljenu kopiju”. Takvim načinom korišćenja ćemo osigurati dugoročnu raspoloživost aparata i potrošnog materijala.