AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 516
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

Dobrodošli

Pomorstvo je pojam koji u sebi sadrži više dimenzija ovog zanimanja ali suštinski to je dubok odnos čovjeka sa morem. Za ljude iz naših krajeva ovaj pojam na najbolji mogući način definiše slavnu tradiciju naših predaka na koju smo svi izuzetno ponosni. Naši preci su vjekovima plovili svjetskim morima, donoseći u našu zemlju djeliće različitih kultura i običaja, te na taj način uticali na formiranje našeg svestranog kulturološkog bića. U zalog su nam ostavili dobar glas o vještinama crnogorskih pomoraca, široke vidike i uzbudljiva iskustva koja su se utkala u samu srž našeg mentaliteta.

Kroz čitavu svoju istoriju, pomorstvo je bilo i ostalo časno i veoma zahtjevno zanimanje od kojeg su živjele, a i dan danas žive, mnogobrojne porodice u Crnoj Gori. Iako su naši pomorci i dalje na jako dobrom glasu u čitavom svijetu, poštovanje koje su uživali u Crnoj Gori, danas je, nažalost, narušeno - i to uglavnom zbog opšteg opadanja interesovanja za tradicionalne vrijednosti, ali i posebno zbog odsustva podrške čelnih institucija u našim nastojanjima da se poboljša kvalitet uslova rada i konkurentnost na pomorskom tržištu.

Iskustvo koje nas kao vrsne pomorce kroz generacije održava na moru, kao i vremenom izoštren instinkt koji nam pomaže u prevazilaženju najvećih izazova, u ovom aktuelnom trenutku u kom smo nesumnjivo prepušteni sebi samima, ukazuju nam na to da ovaj naš zajednički “brod” iziskuje dodatno usmjeravanje u pravcu opštih interesa. Stoga, odlučili smo da se kroz novoosnovano udruženje pomoraca u Crnoj Gori uključimo u unapređivanje cjelokupnog sistema vezanog za pomorstvo i samim tim pozitivno utičemo na sva pitanja koja nas svakodnevno dotiču. Osim toga, kroz djelovanje udruženja konačno imamo mogućnost da naša glasna razmišljanja uzdignemo iznad nivoa brodskih salona, kafe barova, prijateljskih i porodičnih okupljanja.

Višemjesečnom komunikacijom, konsultovanjem srodnih udruženja, razmjenom iskustava i mišljenja stvorili smo model Udruženja koje bi zalaganjem na više polja omogućilo savjesnim pomorcima da se udruženi izbore za uslove rada i života koje ovo zanimanje nesumnjivo i zaslužuje, shodno značaju koji ima za cjelokupno crnogorsko društvo (ekonomskom, intelektualnom, kulturološkom i svakom drugom). Karakter udruženja najbolje oslikava i namjera za pokretanjem građanskih inicijativa, humanitarnih akcija te donacija kako ustanovama i projektima od javnog interesa, tako i pojedincima.

UNIJA POMORACA CRNE GORE je nevladino, dobrovoljno i neprofitno udruženje koje ne obavlja privrednu djelatnost, već funkcioniše kao neelitistička, nestranačka i apolitična organizacija, oformljena u cilju okupljanja časnih pomoraca oko zajedničkih ciljeva. Uslov za članstvo je aktivan status pomorca koji ne zloupotrebljava pomorsku profesiju, uz posjedovanje crnogorskog državljanstva ili crnogorske pomorske knjižice/ovlašćenja a bez obzira na pol, godine, čin i vrstu broda na kom plovi.

VIJESTI

Rezime aktivnosti, novembar - decembar 2023

31/12/2023

Rezime aktivnosti, novembar - decembar 2023

Poštovane kolege i koleginice, na samom izmaku tekuće godine, želimo vas obavijestiti o aktivnostima članova...

UNIJA Pomoraca Crne Gore -Čestitka 2024

24/12/2023

UNIJA Pomoraca Crne Gore -Čestitka 2024

Poštavane kolege i koleginice,   Želimo vam sretne božićne i novogodišnje praznike te da vam 2024. godina...

Obraćanje Ministarstvima povodom aktuelne situacije u SPŠ Kotor

04/09/2023

Obraćanje Ministarstvima povodom aktuelne situacije u SPŠ Kotor

Poštovani, Obraćamo vam se povodom aktuelne situacije u Srednjoj pomorskoj školi (SPŠ) u Kotoru, opisane u...

Okončana akcija prikupljanja sredstava za Kašćelan Mila

27/08/2023

Okončana akcija prikupljanja sredstava za Kašćelan Mila

Poštovani članovi, kolege i prijatelji, Obavještavamo vas da je akcija prikupljanja te doniranja sredstava za pomoć...

Potencijalna ekološka katastrofa

24/04/2023

Potencijalna ekološka katastrofa

Unija Pomoraca je nedavno došla do saznanja da bi zbog sankcija kojima je obuhvaćen navodni...

Realizovana donacija prikupljenih sredstava

28/08/2022

Realizovana donacija prikupljenih sredstava

Poštovane kolege i koleginice,  Obavještavamo Vas da je akcija prikupljanja te doniranja sredstava za pomoć porodicama...

Dokumenti

Naknade za polaganje ispita u L.K.

Naknade za polaganje ispita u L.K.

...

Zahtjevi za posebna ovlascenja u LK

Zahtjevi za posebna ovlascenja u LK

...

Zahtjevi za osnovna ovlascenja u LK

Zahtjevi za osnovna ovlascenja u LK

...

Sporazumi o priznavanju pomorskih ovlascenja

Sporazumi o priznavanju pomorskih ovlascenja

...