AKTUELNI BROJ ČLANOVA: 453
CRNOGORSKI JEZIK ENGLISH LANGUAGE

PODNESENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE

12/07/2019

Obavještavamo zainteresovanu javnost da je 03. jula 2019. podneseno pismo sa Inicijativom za održavanjem okruglog stola a povodom "Alarmatnog i zabrinjavajućeg stanja u sprovođenju i praćenju pomorske regulative i prakse koja se odnosi na crnogorske pomorce".

Sadržaj poslatog pisma je u nastavku:

--------

Poštovani predsjedniče Vlade,

obraćamo se Vama i Vašem kabinetu, potpuno svijesni da je MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA I POMORSTVA od Vašeg kabineta dobilo i preuzelo potrebne nadležnosti za praćenje i sprovođenje pomorske regulative, što je i praksa i u svim drugim pomorskim zemljama.

Polazeći od činjenice da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao i u svim drugim pomorskim zemljama, najodgovorniji subjekat i glavni nosilac ili koordinator svih poslova u vezi sistema obrazovanja, obuke, sertifikacije i zapošljavanja pomoraca to Vam se obraćamo kako bi Vam skrenuli pažnju na alarmantno stanje u ovim oblastima. Razlog našeg obraćanja jeste taj što svi naši pojedinačni i zajednički napori prethodnih godina, ka ostvarivanju sistemskih promjena nisu naišli na razumjevanje resornog Ministarstva.

Istaknimo, naše obraćanje isključivo se vodi strukom i naša zajednička namjera je da postojeće neodrživo stanje, čim prije, zajednički promijenimo na bolje a na dobrobit, prije svega, pomoraca kao i svih drugih subjekata i učesnika u ovim procesima.     

Naše primjedbe, u najkraćem, se odnose na:

- neprepoznavanje specifičnosti pomorstva,
- neorganizovanost i nedovoljne stručne kapacitete Ministarstva,
- lošu koordinaciju Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kao glavnog nosioca obaveza, sa Ministarstvom obrazovanja, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom vanjskih poslova,  
- kašnjenje u donošenju i/ili djelimično propisivanje zakonske regulative koja se odnosi na poštovanje minimalnih međunarodnih standarda u pomorstvu,
- djelimično sprovođenje ili nepoštovanje postojeće zakonske regulative koja se odnosi na proces obrazovanja, obuka i zapošljavanja pomoraca.   

Smatramo da je poslednji trenutak da se korijenito i radikalno pokrenu mjere kojima bi izmijenili ovo, po nama, vrlo nepovoljno stanje a čije se teške posledice svakodnevno već osjećaju a bojimo se da će konačno postati i nepopravljive.

Zato, predlažemo Vam da u septembru zajednički organizujemo okrugli sto na kojem bi, pored Vašeg kabineta i Ministarstva saobraćaja i pomorstva, bili pozvani predstavnici obrazovanja, obuke i zapošljavanja pomoraca, pomorskih strukovnih organizacija i pomorskih kompanija na kojem bi se iznijeli problemi ali i predložila i prihvatila najbolja rješenja.

U slučaju Vaše spremnosti i zainteresovanosti za promjenama molimo Vas da odredite kompetentnu osobu koja bi Vas predstavljaja u organizacionom odboru okruglog stola, takođe odgovornu osobu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva a koje bi tokom jula i avgusta, sa ostalim predstavnicima, radili na organizaciji istog.

U slučaju da želite dodatna objašnjenja stojimo Vam na usluzi.

U nadi Vašeg brzog odgovora,  srdačno Vas pozdravljamo.

Inicijatori (potpisnici ispred svojih organizacija):     

Obrazovanje:

Pomorski fakultet Kotor - Prof. dr Špiro Ivošević                                                          

Srednja pomorska škola – Kotor - Veljko Botica

                                                                                     

Strukovna udruženja:

Unija pomoraca CG - Kap. Neđeljko Radulović                                                                

Udruženje pomorskih kapetana CG - Kap. Marijo PilastroCentri za obuku pomoraca:                                                               

Azalea – Bijela -  Kap. Nenad Lazović

Pomorski fakultet Kotor, Obuka pomoraca - Prof. dr Lazo Vujović

                                                                               
Agencije za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca:

Azalea - Kap. Nenad Lazović  
NorMonte - Kap. Janko Milutin

-------------

U Kotoru 03.07.2019.